Fizioterapie-Kinetoterapie

Fizioterapie-Kinetoterapie
Ce este kinetoterapia și cui folosește?
Asociația Americană pentru Kinetoterapie (AKTA) definește kinetoterapia astfel: un ansamblu de exerciții fizice bazate pe principii științifice, menite să îmbunătățească mobilitatea, forța și rezistența la efort.
Kinetoterapia este fondată pe principiile kinetologiei umane, știință care studiază mișcările organismului și structurile implicate direct în realizarea acestora.
Această formă de „terapie prin mișcare” sau de gimnastică medicală este destinată atât persoanelor cu o condiție fizică bună, care își doresc să-și perfecționeze condiția fizică, cât mai ales celor ce doresc să învină anumite „limitări de natură funcțională”, așa cum menționează în continuare AKTA.
Kinetoterapia este folosită ca tehnică de recuperare adresată atât sportivilor, cât și celorlalte categorii de persoane care:
- au suferit accidentări (fracturi, entorse, rupturi de ligamente)
- au trecut prin evenimente medicale (intervenții chirurgicale, de exemplu) ce au depreciat capacitatea de mișcare și totodată confortul general al vieții
- suferă de acțiuni reumatice
Practic, kinetoterapia poate consistui elementul-cheie în ameliorarea și depășirea incapacităților motorii temporare. Mișcările folosite au adesea ca obiectiv și înlăturarea durerii cauzate de dureri acute și cronice la nivelul mușchilor și articulațiilor.
Totodată, kinetoterapia este o formă de educație fizică prin care pacienții (re)învață adoptarea unei posturi corecte și evitarea unor obiceiuri ce au un impac nedorit asupra mobilității.
Kinetoterapia nu este, contrar anumitor percepții o formă de tratament ce aparține medicinei alternative, ci este bazată pe principii medicale, științifice. Un kinetoterapeut deține cunoștințe de anatomie, fiziologie și neurologie, pentru a putea aborda corect diagnosticul, tratamentul dar și prevenția.
Câteva situații în care poate fi recomandată kinetoterapia:
- lomboscralgie (durere lombară)
- hernie de disc
- discopatie
- reumatism cronic
- rupturi de ligamente
- deformări ale coloanei vertebrale (cifoză, lordoză, scolioză)
- entorse, luxații
- recuperare după fractura
Kinetoterapie vs. Fizioterapie
O confuzie frecventă, când vine vorba de programe de recuperare medicală se face între kinetoterapie și fizioterapie. bCei doi termeni sunt adesea suprapuși, însă de fapt nu sunt echivalenți – ei definesc două forme diferite de tratament.
Etimologic vorbind, termenul de kinetoterapie provine din cuvântul grecesc „kinesis” = mișcare. Kinetoterapia se traduce astfel prin „terapie prin mișcare” – tratament bazat pe exerciții fizice ce au rolul de a vindeca și a ameliora anumite simptome și afecțiuni.
Kinetoterapia are la bază, deci, modul de funcționare al mișcărilor umane, implicând atât componenta musculară și articulară, cât și pe cea neuronală.
Fizioterapia, pe de altă parte, este definită, dacă este numai să privim în dicționarul explicativ, ca „metodă de tratament cu ajutorul agenților fizici (aer, lumină, electricitate)”.
De altfel, etimologic, termenul fizioterapie are la bază cuvântul grecesc „physis”= natură.
Astfel, în timp ce kinetoterapia utilizează doar mișcări și exerciții fizice, fizioterapia oferă o abordare mai complexă, ce cuprinde mai multe tehnici de tratament: electroterapie, terapie cu ultrasunete, magnetoterapie ș.a
Kinetoterapia și fizioterapia sunt frecvent asociate în cadrul recuperării, la recomandarea medicului specialist, pentru a spori și grăbi apariția efectului terapeutic.